SYNAGOGE
De Raw Aron Schuster synagoge, oorspronkelijk de Obrecht synagoge genoemd, is het hoogtepunt uit het uitzonderlijke oeuvre van Harry Elte, een Joodse architect die in het interbellum een reeks bijzondere gebouwen heeft neergezet.
De synagoge is gerealiseerd in 1927-28 en is een wat geheimzinnig en gesloten gebouw, een compositie van bakstenen volumes en een sterk uitkragende dakrand die doen denken aan het werk van Dudok en Frank Lloyd Wright. Van binnen is het echter een rijk gedecoreerd gebouw met bijzonder mozaïek, prachtige glas-in-lood composities van het atelier van Willem Bogtman, indrukwekkende armaturen en een imponerende, grote sjoelruimte.
Na de oorlog functioneerde het gebouw lange tijd als centrum voor de Orthodox Joodse gemeenschap in Nederland. In 1997 werd de synagoge tot rijksmonument verklaard, vlak voordat het zijn laatste ingrijpende restauratie onderging.
Het was wederom tijd voor aandacht. Met de betrokken adviseurs en in afstemming met Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam werd een integraal plan ontwikkeld om het gebouw op 4 fronten te verbeteren:
1. Restauratie en instandhoudingswerkzaamheden
2. Aanpassingen op het gebied van veiligheid en gezondheid
3. Energiegebruik
4. Comfort
Eind april 2021 startten de werkzaamheden, begin 2022 werd de sjoel weer in gebruik genomen. Naast het religieuze gebruik is het voor andere geïnteresseerden ook mogelijk de sjoel te bezoeken: er worden rondleidingen georganiseerd via Museum Het Schip.
Medewerkers: Berend van der Lans, Inez Liem, Coen van Bergeijk, Thierry van Baggem
Foto's onder: Kees Hummel
Heinzestraat, Amsterdam
2017 - 2022
Opdrachtgever:
Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge
Architect & project management:
Architectureplus - Berend van der Lans
Constructeur:
De Beaufort Bouwadvies
Adviseur installaties:
ID energie
Adviseur Akoestiek:
Rob Metkemeijer
Bouwkundig aannemer:
J.C. Nieuwenhuizen B.V.
Glas-in-lood:
b.v. Glas Bewerkingsbedrijf Brabant
W installaties:
Warmtebouw Utrecht BV
E installaties:
Van Leeuwen Elektra B.V.
Financiering:
Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge
Joodse Erfpachtgelden
Maror
Subsidie Instandhouding Monumenten
Prins Bernard Fonds